Spóroljon a vízfogyasztáson, igyon sört!

Bizonyára Ön is hallotta már, hogy Földünk 70%-át víz borítja.
De tudta, hogy ennek csupán 0,46%-a iható?
Talán nem véletlen, hogy bizonyos helyeken a sört olcsóbban mérik, mint egy palack ásványvizet…

A legutóbbi futball világbajnokság ideje alatt Brazíliában a dobozos sör és a cider olcsóbb volt, mint a palackozott ásványvíz; kevesebb mint £1-ért már lehetett alkoholt kapni! Sokan persze rögtön elkezdték kongatni a vészharangokat; attól tartottak, hogy az extrém alacsony árak felpörgetik a bűnözést, antiszociális viselkedést okoznak, és emberek millióinak egészsége roppan majd össze.

Szerencsére ez nem így történt; a VB békésen lezajlott, a szurkolók hazamentek, a sör ára pedig visszaállt a normális szintre.
Bár ez egyszeri, időszakos jelenség volt, mégis elgondolkodtató…

Cseh remekek: szeszes cseppek egy kehelyben

Ha már a sörről van szó, ugorjunk át ide cseh barátainkhoz, akik köztudottan a sörfőzés császárai.
Prágában alighanem egy kavicsot nem lehet elhajítani anélkül, hogy egy kis helyi sörfőzdét, vagy egy sörtől bódult csehet (netán sörturistát) találna el az ember.
És bár a sörük egyértelműen világszínvonalú, a legtöbb helyen mégsem kerül többe, mint az ásványvíz.

A világ legdrágább vize

Reszkess Evian és Perrier; Ausztrália felzárkózik!
Van egy piciny hotel Ausztráliában, mely olyan szerencsés helyre épült, ahol évszázadok alatt igazi, artézi víz alakult ki. Bár a helyi víz önmagában nem nevezhető különlegesen drágának, de a hotelre jelenleg egy sörfőzde pályázik, hogy ezzel a különleges vízzel készíthessék söreiket (melynek 95%-a mégiscsak H2O. )
A hotel nem zárkózik el az adásvételtől, a helyért mindössze 875 000 ausztrál dollárt (kb. 189 055 257 forint) kérnek. A hülyének is megéri, nem?

Miért olyan drága a víz?

Földünk 70%-át víz borítja, melynek 0,46%-a ivóvíz.
Emellett összesen még 1,5%-nyi, emberi fogyasztásra alkalmas víz bújik meg a sarki jégtakarókban, a gleccserekbe fagyva, valamint réteg, illetve mélyvíz formájában. Azaz hiába fedi a föld 70%-át víz, igazából egy hatalmas sivatag foglyai vagyunk mindnyájan!

Nem mindenki lehet annyira szerencsés, hogy artézi kút fölött lakjon, de néhány liter igazán jó minőségű vízért azért nem kell átszelni az óceánt.
Elég felszerelni egy vízszűrőt otthon, hogy tiszta, egészséges és frissítő vízhez jussunk – olcsóbban, mint ha sört innánk.

Ön most egy korsó sörre vagy inkább egy pohár friss vízre vágyna inkább?

Ez a cikk másoknak is érdekes lehet; ossza meg a facebook-on, hogy minél többen tudjanak róla!

Önnek mi a véleménye? Mondje el itt vagy kérdezzen!