Klór: halálos ellenség, vagy a legjobb barátunk?

Az  I. világháborúban gyilkos harci gáza mára igazi csodaszer lett a tisztaság megszállottjainak. A WHO szerint a Föld lakosságának kb. 80%-a tisztított ivóvizet, azaz klórral fertőtlenített vizet fogyaszt, miközben az egészségtudatos emberek folyamatosan figyelmeztetnek minket a klór veszélyeire.

Valóban ekkora hős ez a toxikus anyag, vagy inkább maga a megtestesült ördög?

A klór alapvető tulajdonságai semmit nem változtak az I. világháború óta; önmagában is erős oxidáló hatású, szerves anyagokat roncsoló méreg, éppen ezért fertőtlenítő tulajdonságait senki nem vonja kétségbe;  kiírtja a szennyezett vízben lévő baktériumokat, és a fertőző betegségeket sem kíméli, ám ez csak a történet egyik fele. A klór nem válogat hasznos é haszontalan szerves anyagok közt; válogatás nélkül elpusztít mindent, ami útjába áll. Hosszú távú hatásairól kevesebbet szoktak beszélni…

Mit okozhat a klór?

A klór maga is egy szabadgyök, amely számos rákos megbetegedéshez, auto-immun betegségekhez, valamint szív- és érrendszeri panaszokhoz vezethet.

Olyan egészségügyi problémákért tehető felelőssé, mint a klór allergia

  • bőr, és nyálkahártya szárassága, súlyosabb esetben ekcéma
  • légzőszervi megbetegedések, allergiás tünetek
  • haj korpásodása, zsírosodása, töredezettsége
  • központi idegrendszer károsodás
  • spontán vetélés, születési rendellenességek
  • asztmás megbetegedések, rohamok

Nem is a vízivás a legveszélyesebb.

A legtöbben azt gondolják, hogy a klóros víz ivásával tesszük tönkre az egészségünket, pedig a valóság az, hogy egy egyszerű zuhanyzással is sokat ártunk magunknak. A meleg víz hatására a pórusaink kitágulnak, és a klór a bőrön át villámgyorsan felszívódik, miközben  klórgőzt inhalálunk, ami belülről „segít rá” a folyamatra. A zuhanyzáskor a levegőbe kerülő gázok a fürdőszobából kijutva a lakás levegőjét is mérgezik, azaz közvetve a párunkat, gyermekünket is veszélyeztetik.

Ezért is javasoljuk minél gyorsabban vízszűrő-rendszer beépítését. Rövid és hosszútávon is rengeteget teszünk a családunk, és saját magunk egészségéért is.

A klór tényleg ennyire veszélyes?

A klór önmagában is káros, de a valódi erejét csak akkor mutatja meg, amikor a vízben reakcióba lép – és most tessék gyorsan olvasni, hogy a reggeli/ebéd/vacsora benn maradjon – az ott található vizelettel, izzadsággal, kozmetikumokkal, menstruációs vérrel, gyógyszer-és bőrmaradványokkal, no meg műtrágyával. Ezen anyagok bármelyikével egyesülve pillanatok alatt elkészül az emberre fokozottan veszélyes koktél, amelyből a kutatók szerint több száz létezik, és számuk folyamatosan növekszik.
Ezen melléktermékek legnagyobb bázisa a THM-ek (trihalometán), amelyek bizonyítottan erősen rákkeltő hatásúak, és számos vetélést, születési rendellenességet a számlájára írhatunk.

Sőt vannak olyan agresszív vegyületek, amelyek akár a sejtek örökítő anyagait (DNS, RNS) is szétbombázzák, és ezzel közvetlenül képesek mutációt előidézni!

A magyar törvények minket védenek… elvileg.

“A fogyasztóhoz jutó víz aktív klór-koncentrációja az a legkisebb érték legyen, amelyet a hatásos fertőtlenítés és az újraszennyeződés megelőzése érdekében feltétlenül tartani kell”.

Nem kell sokat tanakodni, hogy rájöjjünk: ez a mondat egyszerűen nem szabályoz semmit.

Például a nagy melegben a kórokozók is fürgébbek, ezért ilyenkor klórból is több kell a vízbe, hogy tiszta maradjon; ez fertőtleníti a vizet, minket meg szépen lassan, csendesen…megöl.

Nem is férhet hozzá kétség, hogy a klórt olyan messzire érdemes elkerülni, amennyire csak lehet. Erre nyújt tökéletes megoldást egy zuhanyszűrő, vagy egy ivóvíz szűrő. A modern technológia már megadja az esélyt, hogy védekezzünk a klór romboló hatása ellen, hát éljünk vele!

Önnek mi a véleménye? Mondje el itt vagy kérdezzen!