9 ok, miért kell vizet inni

„Ivott ma már elég vizet?”
Tudjuk, már a csapból is a vízfogyasztás fontossága folyik, de ez nem véletlen: a megfelelő mennyiségű és megfelelő minőségű ivóvíz az egyik legfontosabb lételeme az emberi szervezet működésének.
Mi is írtunk már erről korábban,
és valószínűleg még fogunk is írni, hiszen újabb és újabb érvek jutnak eszünkbe, miért is nagyon fontos, hogy igyunk!

Azt már megtanultuk az iskolában, hogy testünk nagy részben vízből áll: arra viszont kevesebben emlékeznek, hogy ennek aránya az évek alatt csökken. Míg az újszülött szervezetének 80%-a víz, a felnőtt ember esetében már csak 65-70%, idős korunkra pedig akár 50%-ra csökkenhet – ez függ fizikai állapotunktól, életmódunktól, a hőmérséklettől és igen! az elfogyasztott vízmennyiségtől is.

Az emberi szervezetből átlagosan naponta 1-1.5 liter folyadék távozik.
Ennyi vizet fogyasztani tehát minimum szükséges ahhoz, hogy szervezete nem szenvedjen hiányt ebben az átlátszó csodában.
Ám ha biztosak akar lenni, hogy a vízzel csupán vizet és nem méreganyagokat, műanyagot vagy gyógyszermaradványokat visz be szervezetébe, akkor nem árt, ha ásványvíz vagy sima csapvíz helyett víztisztító berendezéssel megszűrt folyadékot iszik, hiszen az otthoni vízszűrés garantálja, hogy tényleg tiszta vizet öntsön a pohárba.

Minden egyes sejtjének tiszta vízre van szüksége:

  1. A vér 80%-a vízből áll, mely elengedhetetlen az új vérsejtek képződéséhez.
    Ha nem pótolja az elvesztett folyadékot, vére „besűrűsödik”, lelassulhat a keringés.
    A vérvételeket végző nővérek valószínűleg hosszasan tudnának erről mesélni!
  2. Az agy több mint 75%-a víz; minél kisebb ez az arány, annál lassabban fog agya. A jó memóriáért, a logikus gondolkodásért inni kell.
  3. Elsőre hihetetlennek tűnik, de még a csontoknak is igen magas a víztartalma és csontsejtek sem képződhetnek tiszta víz nélkül.
  4. A szem több mint 90%-a vízből áll, az arány csökkenésével látása is romlik.
    Ha idős korára is meg szeretné őrizni jó látását, hogy ne kelljen Piroska és a farkasost játszani unokáival, akkor ne feledkezzen meg a vízfogyasztásról!
  5. A víz beindítja a nyirokkeringést, ami létfontosságú a méreganyagok, melléktermékek és a felesleges folyadék kitakarításához.
  6. A víz biztosítja még  a vese, a belek, a bőr és a tüdő megfelelő működését is, mely szervek szintén mind-mind részesei a méreganyagok eltávolításának.
  7. A víz szabályozza az anyagcserét, közvetve a testsúlyt is. Egy fogyást elősegítő diéta során ezért fontos a sok víz fogyasztása.
  8. A víz síkosítja az ízületeket, ezáltal csökkenti az ízületi fájdalmat és véd a kopás ellen.
  9. Egy-egy betegség után is gyorsabban felépül, ha megfelelő mennyiségű vizet fogyaszt.

Hosszan sorolhatnánk még az indokokat, de mostanra már bizonyára érti: egészsége javításának és megtartásának a vízivás legegyszerűbb módja.

Nem mindegy, hogy mit iszik!

Sokan vannak, akik esténként büszkék magukra, hiszen elfogyasztottak 2-3 liter folyadékot; úgy gondolják, ma is „megcselekedték, amit megkövetelt a haza”.
Ám fontos tudni, hogy még a gyógytea vagy a gyümölcslé sem helyettesíti a tiszta vizet!

A cukros, szénsavas üdítőitalok hátrányait nem kell hangsúlyozni; ezek a lehető legnagyobb jóindulattal sem nevezhetőek szükséges folyadékpótlásnak.
Ám sajnos a legtöbb bolti gyümölcslé sem; még a 100%-os levek többsége is koncentrátumból készül, amit utólag felvizezve, ízesítve, aromákkal „felturbózva”, sőt, sokszor cukrozva töltenek a dobozokba, hogy olyan íze legyen, mintha frissen szedték volna a fáról.

A gyógyteák ugyan jóval egészségesebbek, de önmagukban ezek sem helyettesíthetik a tiszta víz megfelelő mennyiségben történő fogyasztását. Igyon nyugodtan gyógyteát, de ne feledkezzen meg a vízről sem!

Szeretne hosszú ideig, egészségesen élni?
Szeretné sokáig megőrizni szellemi frissességét, ízületeinek rugalmasságát, bőre fiatalságát?
A megoldás nagyon egyszerű: építse be napi rutinjába a vízfogyasztást és igyon minden nap tisztított vizet, amit otthon is előállíthat egy víztisztító/vízszűrő berendezés beszerzésével.

Önnek mi a véleménye? Mondje el itt vagy kérdezzen!